Stefan Sturessons Blog

Rösten Som Ropar : Det här är ingen plattform för egotrippat tyckande eller privata funderingar. Jag har startat den här bloggen för att kunna delta i debatten kring viktiga frågor som alla människor måste förhålla sig till. Israel och Mellanöstern, politik och samhällsfrågor, etik och moral, samt andliga frågor är några av de viktigaste ämnesområdena som kommer att figurera på den här bloggen.

Regeringens stora misstag

Kristdemokraterna ville sänka bensinskatten, men fick till slut finna sig i en höjning. Regeringens hela strategi går ut på att tvinga så många bilister som möjligt till att gå över till miljövänligt bränsle, som i dagens läge stavas ”etanol”. Och politiken har redan haft viss effekt. Bilar som kan köras på etanol säljer bra. Regeringens politik vore förståelig, dels om den vanlige bilisten hade ett reellt alternativ, dels om det verkligen förbättrade miljön.
Många bilägare, för att inte säga de flesta, har aldrig haft en ny bil. De köper begagnat. De har inte råd att plötsligt pytsa upp ett par hundra tusen för att få billigare drivmedel. Alltså fortsätter de att köra på bensin, och miljön har inte vunnit någonting.
 
Men än mer tragiskt är att de välbärgade, miljömedvetna bilister som nu hunnit skaffa sig etanolbilar, plötsligt får i halsen att etanolen till och med kan vara värre än bensin när det gäller utsläpp av växthusgaser. Det står alltmer klart att etanolen inte har någon framtid, men regeringen tycks inte bry sig. Här ligger det stora sveket mot väljarna, att säga sig vilja värna miljön, utan att tala om för bilisterna vad de ska göra istället.
 
De experter som verkligen är insatta i frågan säger att det är elhybridbilar och elbilar som gäller i framtiden. Så vad sysslar regeringen egentligen med när den utan att tänka sig för ytterligare beskattar vanligt folks bilåkande? Vad man kan göra innan de realistiska alternativen är framme, är ju att lägga extra skatt på bensinslukande fordon, och samtidigt sänka skatten för de bilar som inte drar mer än 0,5-0,6 l/mil. Regeringens många goda inititativ fördunklas av den här typen av ogenomtänkta åtgärder som drabbar vanligt folk. När vanligt folk får det sämre minskar regeringens chanser att bli återvald.
Stefan Sturesson

2 Comments»

  Ulf Stenlund wrote @

Käre Stefan

Vid en debatt nyligen i Pingstkyrkan i Västerås deltog bl.a. förre miljöpartispråkröret Birger Schlaug. Rubriken för debatten var konsumismen. På en fråga från publiken hävdade Schlaug lite överraskande att det var bättre att köra vidare med sin gamla bil så länge det går än att köpa en ny. Detta även om den nya skulle vara en miljöbil.

Visserligen brukar inte mina åsikter rimma med Schlaugs men jag tycker att han har en poäng i detta. Vi har hamnat i ett ohämmat slit och släng beteende. Konsumismen används ju t.o.m. till att försöka få igång hjulen i den nuvarande lågkonjunkturen.

Visst är det bra med minskade utsläpp men, som Du själv noterat i ett annat inlägg, det är mycket annat än koldioxid vi också dumpar i naturen.

Det kanske är dags att sansa sig för folk men jag håller med Dig att vi behöver solidaritet mellan människor. Observera att inte för mig (och jag vet, inte heller för Dig) betyder solidaritet att vi behöver en vänsterinriktad politik. Detta har socialistiska experiment runt världen visat vara en oframkomlig väg. Att bry sig om sin nästa är en bättre väg.

Ulf Stenlund

  stefansturesson wrote @

Käre Ulf,
jag uppskattar verkligen dina inlägg. De är positiva, konstruktiva och innehåller ofta värdefulla kompletteringar till vad jag sagt. Ser fram emot fler.
Stefan


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: