Stefan Sturessons Blog

Rösten Som Ropar : Det här är ingen plattform för egotrippat tyckande eller privata funderingar. Jag har startat den här bloggen för att kunna delta i debatten kring viktiga frågor som alla människor måste förhålla sig till. Israel och Mellanöstern, politik och samhällsfrågor, etik och moral, samt andliga frågor är några av de viktigaste ämnesområdena som kommer att figurera på den här bloggen.

Debatt med Göran Rosenberg

Har just avslutat en direktsändning i radions P1 Morgon där jag var inbjuden som motdebattör till författaren Göran Rosenberg. Orsaken till inslaget var Göran Rosenbergs artikel i Expressen, där han kallar Israel för en apartheidstat (www.expressen.se/kultur/goran-rosenberg/en-apartheidstat/). Hela inslaget var 12 minuter, där Rosenberg fick 75% av tiden. Jag fick bara sagt en bråkdel av det jag ville säga om hans svartmålning av Mellanösterns enda demokrati.

 Att beskriva Israel som apartheidstat är djupt orättvist. Israel är idag en levande mångkulturell demokrati med många olika etniska minoritetsgrupper, araber, både kristna och muslimer, druser, beduiner och andra mindre folkgrupper. Dessa uppgår till 25% av befolkningen. Tittar man däremot på de palestinska områdena, så verkar det verkligen vara något apartheidliknande där. Den palestinska myndigheten tillåter inte judar att bo där, och de s.k. bosättarna ska köras bort om Västbanken blir en palestinsk stat. Det kommande Palestina ska bli helt judefritt är det tänkt. Det är väl apartheid om något?

 Göran Rosenberg bortser helt från att Israel idag är under attack från rörelser som vill utplåna Israel. Det gäller i högsta grad Hamas, som har det i sina stadgar. Men det finns också flera andra rörelser som är än mer extrema, t ex Islamiska Jihad och ISIS. Det är inte lätt att vända andra kinden till när fienden gång på försöker döda ens medborgare.

 Israel befinner sig just nu under en enorm press. Det regnar raketer över Israel från Gaza. En miljon israeler är hänvisade till skyddsrum. Samtidigt pågår våldsamma arabiska upplopp efter mordet på den palestinske pojken, något som Israel fördömt och premiärministern i Israel har t o m ringt upp föräldrarna och uttryckt sin och Israels avsky för dådet. Förövarna kommer att ställas inför domstol och dömas för mord.

 Göran Rosenberg underlåter helt att nämna allt det positiva som Israel står för. Israels internationella räddningsteam räddar människor i nöd oavsett om man är jude, arab eller av någon annan härkomst. Israels sjukhus gör allt för att rädda liv, även om det skulle vara en terrorist som är sårad. Israeliska företag ger hundratusentals jobb åt palestinier. Arabiska partier sitter i Knesset. På israeliska skolor och universitet studerar israels alla folkgrupper tillsammans, även där ser man den mångkulturella bredden. Och Israel fortsätter att vara tillflyktsorten för alla judar som lider förföljelse runtom i världen. Man kan också nämna den höga toleransnivån för HBTQ-personer, där Tel Aviv har blivit en uppskattad stad för regnbågsfolket.

 Israel kan ibland begå fel i sin iver att försvara sitt land och sina invånare, men någon apartheidstat är det sannerligen inte. Göran Rosenbergs gamla PLO-sympatier skiner igenom när han urskillningslöst svartmålar Israel utan att hålla sig till fakta.

Den oberoende organisationen Freedom House som betygsätter alla världens länder när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter ger Israel högsta betyg, dvs i nivå med de skandinaviska länderna. Hur kan en bildad människa beskriva ett sådant land som en apartheid-stat? Är det personliga oförrätter som fått Göran Rosenberg att nära ett hat mot Israel? Jag vet inte, men det är svårt att förstå hans agerande.

Stefan Sturesson

 

 

 

 

Advertisements

4 Comments»

  lidkop wrote @

Stefan Sturesson! Enligt dig är staten Israel och deras soldater den mest moraliska staten i världen och har de mest högtstående soldater. Att den stat med dessa moraliska standar, anfaller en mibdre stat med full militärstyrka och dödar kvinnor, barb pldrinfar och civila i allmänhet, skjuter på sjukhus och fresade FN-SKOLOR är inte moraliskt. Hur många ska dö innan man slutar kriga? Hur löser man denna kobfkijt med krig,

  stefansturesson wrote @

Jag är väldigt mottaglig för fakta, men det du skriver är inte sant. Det är Hamas som anfallit Israel och försöker döda deras civila. Det är Israel som genom sina försvarsattacker mot militära mål oavsiktligt dödar civila, därför att Hamas inte tillåter sin befolkning att söka skydd.

  lidkop wrote @

De är fakta att 1800 palestinier dött 80% av dem civila och minst 500 barn, dessutom skjuter dina önglar mot skolor, sjukhus och elektrcitetsverk och ambulanser. De flygangrepp, kanonbåtsartelleri och stridsvagnsartelleri israel använder är också anledningen till att så många dött. Både FN och USA har fördömt dessa angrepp.Om det ör Hamas som börjat är väl inte helt sant. Synd att du inte kan erkänna att de är de som använder vapnen dom är skyldig till dödandet inte de som är civila, är ju helt sjukt.

  stefansturesson wrote @

Fakta, tja, statistiken du refererar till kommer från Hamas (säker källa?). Hamas rapporterar alla dödsoffer som civila. Enligt israeliska källor finns 900 hamas-soldater (milis) bland dödsoffren. Om man försvarar sig mot någon som försöker döda en, är det givetvis den anfallande som är skyldig om man dödar i självförsvar.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: