Stefan Sturessons Blog

Rösten Som Ropar : Det här är ingen plattform för egotrippat tyckande eller privata funderingar. Jag har startat den här bloggen för att kunna delta i debatten kring viktiga frågor som alla människor måste förhålla sig till. Israel och Mellanöstern, politik och samhällsfrågor, etik och moral, samt andliga frågor är några av de viktigaste ämnesområdena som kommer att figurera på den här bloggen.

Apropå upproren i arabvärlden: Skall de värsta farhågorna besannas

Den 31 januari skrev jag följande på min blogg:

”Utvecklingen i Egypten kan ta en vändning med förskräckelse. Demokrati utkämpas inte med slagord på gatorna. Varför kräver inte folket en folkomröstning om landets ledning, istället för att bara kräva presidentens avgång? Nej, nu är det gatans parlament som tagit över. Jag är rädd för att en skrämmande framtid väntar det folkrika landet. Det befinner sig i vågskålen mellan kaos och islamistisk diktatur. Hela Mellanöstern kan komma att skakas.  Åt vilket håll ska pendeln slå?”

Jag frågade ”åt vilket håll ska pendeln slå?”, samtidigt som jag fruktade att det lutade åt islamistisk diktatur. Nu har det gått 3 månader och jag finner tyvärr att mina farhågor stärkts. Det vi ser är en förändring av historiska proportioner. Det var i Tunisien och Egypten det började, men efter 3 månader skakas stora delar av arabvärlden. Syrien, Jemen, Libyen, Qatar, Jordanien. Just nu är det värst i Syrien och Libyen. President Assad i Syrien kämpar för sin överlevnad som president genom att försöka krossa upproret med hjälp av militär. Närmare 1000 personer av hans eget folk har dödats för att kväsa upproret. I Libyen är flera västländer med USA i spetsen med och bombar Gadaffis ställningar, många har dödats på båda sidor och en av Gadaffis söner och dennes 3 barn har strukit med i en bombräd. Men kan allt detta våld leda till frihet och demokrati? Vi är många som hoppas det, men tillåt att jag tvivlar.

Det finns en demokratisk fasad i de olika upprorsrörelserna. Men överallt finns radikala muslimer som underblåser oroligheterna, för att när tillfälle ges ta över Mellanöstern. De radikala muslimerna har två mål;  dels att upprätta ett muslimskt kalifat i hela Mellanöstern, dels likvidera Israel. I Egypten märks redan starkt oroande förändringar. Den nya regimen börjat förfölja kristna och har stärkt förbindelserna med Iran. En majoritet av egyptierna vill säga upp fredsavtalet med Israel. Egypten har tidigare försökt förhindra vapensmugglingen mellan Egypten och Gaza. Nu pågår smugglingen för fullt den vägen. Tydligt är att situationen för Israels del kraftigt försämrats. Demonstranterna i Jemen stöds av Iran och det är bara en tidsfråga innan Jemens ledare måsta gå samma väg som Egyptens och Tunisiens.

Jag tycker inte om att säga, ”vad var det jag sa”, men det är tyvärr så att de farhågor jag uttryckte för 3 månader sedan är på väg att besannas. Vi kan bara stämma in i Benny Dagans, Israels ambassadör i Sverige, kommentar till händelseutvecklingen i arabvärlden: ”Vi hoppas på det bästa, men förbereder oss på det värsta”.

När ska världen genomskåda vad som sker? 

 

Advertisements

1 Comment»

  Ulf Stenlund wrote @

Tidstecken?
När Kaddaffi dödar sina egns reagerar FN men när Syriens elit gör lika dant rörs knappt ett finger. Skillnaden tycks vara att Syrien är en värdefull allierad i kampen mot Israel.

De tre G.na:
Sten-Gunnar Hedin noterar i en debattartikel i gårdagens Världen idag att herrar Garthon, Gardell och Guillou tystnat i sin Israelkritik. Enligt Hedin är den troliga orsaken att det nu avslöjas hur illa ställt det är med de diktatoriska styrena i Israels grannländer.

Du har själv påtalat hur felaktigt vinklad kritiken mot det demokratiska Isreal har varit. Nu besannas de värsta farhågorna. Själv ser jag det som ett tidstecken att trots berättigade resningar i arabdiktaturerna kommer judar och kristna ännu mer i kläm.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: