Stefan Sturessons Blog

Rösten Som Ropar : Det här är ingen plattform för egotrippat tyckande eller privata funderingar. Jag har startat den här bloggen för att kunna delta i debatten kring viktiga frågor som alla människor måste förhålla sig till. Israel och Mellanöstern, politik och samhällsfrågor, etik och moral, samt andliga frågor är några av de viktigaste ämnesområdena som kommer att figurera på den här bloggen.

Det fredsälskande landet som är tvingat att kriga

I tisdags (3/5)  hade vi i Samfundet Sverige-Israel ordnat ett fantastiskt möte i Västerås till stöd för Israel. Israels ambassadör Benny Dagan talade jämte några svenska politiker, både från riksdag och lokalt från Västerås. Det var Fredrick Federley (c), Agneta Berliner (fp), Maria Lindelöf (kd) och Samuel Stengård (s). Dessutom pastor Mats Nordén, samfundets generalsekreterare Bengt-Ove Andersson och undertecknad, ordförande för Samfundet i Västmanland. Här erbjöds ett strålande tillfälle att möta den israelvänliga opinionen i Sverige och få en mer balanserad bild av Mellanösterns enda demokrati, än den man får via svenska media. Många aspekter belystes av de många välformulerade inläggen – från den svenska antisemitismen till Israels framstående insatser i vetenskap och näringsliv, från Israels rätt att vara en modern livskraftig demokrati till Israels 4000-åriga historisk-bibliska koppling till landet man lever i.

Den nuvarande oron i arabvärlden berördes bl.a. av ambassadören. Han hoppades att de länder som nu skakar av uppror och rop på frihet verkligen ska gå mot demokrati. Men, det finns också en risk, att islamistiska krafter får pendeln att väga över till religiös diktatur och samtidigt ett ännu större hot mot Israel. Sådana tendenser märks redan i Egypten där en majoritet av befolkningen är emot fredsavtalet med israel. “Vi hoppas på det bästa, men förbereder oss för det värsta”, Sade Benny Dagan bland annat.

Mitt eget bidrag till kvällens många inlägg handlade om hotet mot Israel och omvärldens ignorans och likgiltighet:

Vi har samlats idag av en mycket allvarlig anledning. En liten demokratisk nation är hotad till sin existens. När ett fredsälskande folk, som genomlidit så mycket förföljelse, hotas till livet, då måste vi reagera. Vi talar om Israel – landet som allt sedan sin födelse tvingats kämpa för sin existens. Omgivet av hatiska fiender har de aldrig kunnat slå sig till ro. Även mellan de stora krigen har det pågått, och pågår, en ständig terrorverksamhet som skördar många offer, och skapar oro, stress och psykiska skador.  En hel befolkning lever bokstavligt talat under ständigt dödshot.

Dessutom, under sin kamp för frihet och oberoende, möter de alltmer oförståelse från sin omvärld. Israel står alltmer ensamt i sin kamp för frihet och oberoende. Beskyllningarna haglar över det lilla landet. Man beskylls för olaglig ockupation, förtryck, övervåld, krigsförbrytelser och ännu värre saker. Ingen frågar sig längre om det stämmer med verkligheten. Man har köpt den arabiska myten om Israel som orsak till allt lidande.

Det är dags för vårt land att vakna upp nu. Det är dags för politikerna att inse allvaret i situationen. Det är dags för kyrkorna att sluta svartmåla Israel och erkänna Israels rätt. Det är dags att göra upp med antisemitismen, denna vidriga sjukdom som aldrig tycks kunna utrotas. Det är dags att ge Israel ett oreserverat stöd i kampen för sin existens. Det är dags att ta bladet från munnen när det gäller alla de ondskefulla regimer och rörelser som har Israels förintelse på sitt program. Det är dags att bojkotta och internationellt isolera Iran och andra länder som hetsar mot Israel och hotar med dess utplåning. Mina vänner, det är dags att göra något nu. En dag kan det vara för sent. En dag kanske Israels fiender kan utplåna Israel med en atombomb. En dag kanske missilerna från grannländerna kan nå israels städer och göra det omöjligt för judar att leva där.

Vi stöder inte Israel på bekostnad av palestinierna. Vi önskar också varje fredsälskande palestinier att leva i trygghet och frihet. Men vi kräver att alla terror-rörelser, vare de sig de är arabiska eller inte, skall bojkottas, isoleras och nedkämpas. Ingen har rätt att döda sina motståndare för dödandets egen skull. Vi fördömer dessa skändliga dåd, raketbeskjutningar och självmordsbombningar, som terroriserar och traumatiserar ett helt folk, och kräver att världssamfundet stöder Israel i dess kamp mot dessa mörkrets krafter.

Israel är det enda landet för världens judar och måste så förbli. Om det landet faller blir det en katastrof för det judiska folket! Vi stöder Israel som en fri och oberoende judisk stat, och därför vill jag att ni instämmer i följande ord, säg efter mig: Länge leve Israel – Am Israel chai!

Advertisements

No comments yet»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: