Stefan Sturessons Blog

Rösten Som Ropar : Det här är ingen plattform för egotrippat tyckande eller privata funderingar. Jag har startat den här bloggen för att kunna delta i debatten kring viktiga frågor som alla människor måste förhålla sig till. Israel och Mellanöstern, politik och samhällsfrågor, etik och moral, samt andliga frågor är några av de viktigaste ämnesområdena som kommer att figurera på den här bloggen.

Förtrycker Israel kristna?

Bengt-Ove Andersson, generalsekreterare i Samfundet Sverige-Israel, gick i Svenska Kyrkan i advent och möttes av en förbön för förföljda kristna, där även Israel räknades upp som ett land där kristna förföljs. Läs hans reaktion på kyrkans förbön.

Den 3:e advent gick jag och min hustru till en närbelägen statskyrka för att bevista högmässan. Det var en fin gudstjänst, ändå till Kyrkans förbön. Där lästes en bön för förföljda kristna, och vi vet att kristna förföljs på många håll i världen. Man räknade upp Irak, Iran, Turkiet, Kina – och Israel (!) som länder där det kan kosta livet att ha en kristen tro.

Det gick runt för mig, och jag försökte förstå om det var en felläsning och man menade ”Palestina” i vid bemärkelse, ty vi känner till trycket mot kristna på områden under palestinsk kontroll (i Betlehem som tidigare till 80 % bestod av kristna är dessa nu en försvinnande minoritet) liksom i alla muslimska länder i Mellanöstern.

Men det är faktiskt ingen felläsning. Svenska kyrkan pekar alltså ut det enda land i Mellanöstern där kristna inte förtrycks. Frågan är varför man frångår sanningen och verkligheten på detta sätt. Det har ju faktiskt hänt att kristna palestinier sökt asyl i Israel på grund av förtrycket under PLO och Hamas. Tvärtemot att vara förtryckta är de kristna kyrkorna gynnade i Israel och har skattefrihet. Endast under israelisk kontroll har fritt tillträde garanterats för olika trosutövare till deras heliga platser i Israel. Och israelisk polis har ibland fått rycka ut för att lugna upprörda känslor då kristna munkar rykt ihop handgripligen då de varit osams. Israelerna måste ibland sucka över otacksamheten från dem vars religioner har en fristad i den judiska staten. Men de fortsätter att axla detta ansvar.

Det är oomtvistligt att kyrkan historiskt bär ett gravt ansvar för judeförföljelser i den kristna världen, bland annat genom spridandet av myten om judarna som Gudsmördare, och Hermann Göring använde sig av citat av Martin Luther för att rättfärdiga nazisternas folkmord på judar. Detta ansvar har både katolska och lutherska kyrkor på senare år vidgått. För sin trovärdighets skull, och för att leva upp till anspråket att ha försoningens ämbete, borde alltså kyrkan i vår tid lägga sig vinn om att behandla den judiska staten rättvist. Istället fortsätter man att i själva gudstjänsterna sprida illasinnade myter om den judiska staten Israel.

Det är välkänt att många, både lekmän och präster i Svenska kyrkan, mår dåligt över den politisering som knappast har blivit mindre sedan kyrkan skildes från staten. Kanske är det dags för en ny Reformation.

Advertisements

3 Comments»

  stefansturesson wrote @

Följande kommentar kommer från Ivo:

Häromdan sa en av mina svenska vänner (aktiv inom Diakonia) så här: ”Judarna får skylla sig själva för vad dom fick under Hitler!” När hans son ljudligt protesterade: ”Pappa så får man inte säga!” ändrade sig mannen: ”No väl, I alla fall delvis!” Jag kan försäkra er att jag reducerade vår relation till bara bekantskap. Mannen skulle kunna ha lysande utsikter som skribent på Aftonbladet! Och detta verkar vara Diakonias mentalitet. Sorgligt, sorgligt!

  Ulf Stenlund wrote @

Dessvärre tycks propagandan, som utpekar Israel som appartheitstat, ha indoktinerat bönskrivaren till den milda grad att man helt enkelt lurar sig själva.
Visst är det sant att man på Västbanken har det trångt som kristen arab men detta beror ju på islamskt tryck men också, som det står i det senaste Shalomnummret, det var andra intefadan som utlöste problemen.
I egentliga Israel har kristna ett bra skydd även om det finns extremister där också.

  Adam wrote @

Bäste Ivo

Om du inte redan anmält detta till Diakonia´s ledning så är historien inte helt smickrande för din egen del.

Eftersom Diakonia inte är en medlemsorganisation så kan man bara vara “aktiv” som anställd. Eftersom Diakonia har en policy som officiellt skall ta avstånd från all rasism så borde ett sånt yttrande vara grund för avsked, speciellt som Diakonia fått flera positiva omnämnanden för sina ställningstaganden mot antisemitism av exempelvis SKMA.

Om skyddar personen för det är en av dina bekanta så bidrar du ju istället till att antisemitisk propaganda kan spridas.

Svaret frånDiakonia´s ledning är av stort offentligt intresse.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: