Stefan Sturessons Blog

Rösten Som Ropar : Det här är ingen plattform för egotrippat tyckande eller privata funderingar. Jag har startat den här bloggen för att kunna delta i debatten kring viktiga frågor som alla människor måste förhålla sig till. Israel och Mellanöstern, politik och samhällsfrågor, etik och moral, samt andliga frågor är några av de viktigaste ämnesområdena som kommer att figurera på den här bloggen.

Sven Busch: Hurvasynagogan hotar inte Klippmoskén

Hurvasynagogan började uppföras av en karismatisk rabbin, immigrant från Polen, Rabbi Yehuda Hassid. Detta skedde i början av 1700-talet. Under arbetets gång dog rabbinen och hans följeslagare kunde ej ekonomiskt fullfölja bygget. De muslimska långivarna brände då helt sonika ner synagogan. Den återuppfördes 1864, blev en magnifik byggnad, det största askenasiska bönehuset. 1949 förstördes det liksom alla synagogor i det av Jordanien under 19 år ockuperade östra Jerusalem. Araberna använde byggstenarna liksom även gravstenar till att bygga bostäder och annat med. Efter 6-dagarskriget har Israel låtit renovera alla gamla synagogor i den judiska delen av Old City. Platsen för Hurvasynagogan som nu är återuppförd ligger så långt man kan komma i den judiska delen från klippmoskén och utgör således lika lite som de andra renoveringarna ett hot mot den muslimska delen av Gamla Jerusalem. Det är heller ingen “ny synagoga” som den benämnts i nyheterna i SvR.

Sven Busch, Leg tandläkare

7 Comments»

  Guy Lindermann wrote @

Chalom Stefan.

Bra att du påpekar allt de löngaktiga och de falska riktat mot Israel och Judarna i den svenska media.
Det är tyvärr inte den första gången och varken den sista heller men bra att man markera detta.
Må Gud välsingna Dig och beskydda dig och Dina för ALLTID för Dina gärningar för Hans land och Hans folk.

Guy ( shimon)

  Ivo wrote @

Jeruzalem är, och kommer att förbli, Israels odelade huvudstad, trots EUs främste Israelätare, Carl Bildt och president Obama.
Under mer ä 2000 år har judar i Diaspora hälsat varandra med “Next Year in Jerusalem!” Bland de stackars mindre begåvade individer som tydligen inte kan förstå denna tragiska symbolik är tyvärr också herr Carl R. Bildt.

  Celia wrote @

Tack för denna upplysande fakta, men det hjälper nog inte – har fienden bestämt sig för att detta är ett skäl till ny intifada så spelar det ingen roll vad Israel säger. Så vi får fortsätta och be och enas i bön för friden/freden i Jerusalem.
Var välsignad!

  Rabnor wrote @

I höstas när jag var i Israel (bl.a. tillsammans med Sven B) går vi och guiden förbi den aktuella synagogan. När man jämför de tio-femton minuter det tog oss att gå från denna till Västra Muren och PA:s version om hur nära mos’eerna den ligger stämmer inte det. Enligt palestinska versioner ligger den på ett kort stenkasts avstånd. Man får allt kasta den stenen bra långt om man från Tempelberget skall hamna i närheten av synagogan. Som Sven helt riktigt nämnde är renoverad, inte nybyggd.

  Ivo wrote @

Expressen gång på gång refuserar följande post som jag skickar:

“Vi europeer har under 2000 år brutalt segregerat, plundrat, utvisat, dödat, bränt, våra judiska bröder och systrar. Som ändå bidrog oproportionellt mycket till västerländska civilisationen. I Auschwitz gassade och brände vi kultur, tankar, kreativitet, talang. Men istället för att visa mera förståelse för judar idag, när dom äntligen fått sitt lilla land i öknen, istället för att visa ånger, erkänna vår skuld, så är det tydligen lättare för så många att fortsätta smutsa ner judarna, sprida stenålders sagor och blodslögner, som om detta kan möjligen rättfärdiga våra förfäders brott som var av apokalyptiska mått. Man fortsätter beljuga, inte bara judar, men den judiska staten där Förintelsens överlevande och ättlingar fick en fristad. Dagens antisemitism går ellegant under namnet antisionism … Plus ça change, plus c’est la même chose … Och i denna sorgliga och farliga agitation spelar vänstern sedan länge en ledande roll. “

  Ulf Stenlund wrote @

Håll med om det märkvärdiga i att det land Abraham blev lovad av Gud för snart 4000 år sedan, som Josua erövrade för över 3300 år sedan och som blomstrade under Davids och Salomos tid för 3000 år sedan fortfarande är omtvistat. Landet hade erövrats av assyrier, babylonier, perser, makedonier och romare redan innan vår tideräknings början, men det judiska folket har envist återkommit och fortsatt att räkna det som sitt löftesland. Trots fördrivningar och förföljelser, inte minst p.g.a missriktat kristet nit, har det alltid funnits åtminstone en folkspillra kvar i Eretz Israel. En av de största märkvärdigheterna, vad gäller Israel, är att den sionistiska versionen tog fäste i judarnas sinnen under 1800-talet. Detta trots ett muslimskt styre över det då förödda landet. När judiska nybyggare, med livet som insats, inte bara restaurerade landet utan bokstavligen fick öknen att blomma började ”floating arabs” få upp ögonen för de arbetstillfällen som uppstod. Trots att engelsmännen försökte stängda judarna ute och i praktiken släppte arabisk invandring fri lyckades judarna återigen etablera ett judiskt rike. Nu försöker man begränsa detta rike och etablera skrivbordsprodukten en palestinsk stat parallellt. Min uppfattning är att det inte kommer att bli en tvåstatslösning. För detta kommer både Gud och araberna att sätta stopp. (Med olika bevekelsegrund förstås.) Som vanligt blir det lätt fel när man försöker komma fram till de exakta gränserna med hjälp av de gamla profetiska utsagorna. Inte för att profetiorna är felaktiga utan för att vi människor helt enkelt inte förstår allt. Det är exempelvis mycket lättare att först profetiorna om Israels återupprättelse nu när det har hänt än innan 1948. Gränsfrågan ligger tryggt i Herrens händer.

  stefansturesson wrote @

Tack Ulf för ett bra inlägg. Jag håller med om att vi inte ska spekulera för mycket i gränsfrågan, men det är ändå viktigt att söka förstå vad Ordet har att säga. För Herren har enligt Ordet utsett ett land åt sitt folk stakat ut dess gränser. Det kan lära oss att inte i mänskligt nit stödja förslag som går emot de planer som den Högste har för sitt folk.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: