Stefan Sturessons Blog

Rösten Som Ropar : Det här är ingen plattform för egotrippat tyckande eller privata funderingar. Jag har startat den här bloggen för att kunna delta i debatten kring viktiga frågor som alla människor måste förhålla sig till. Israel och Mellanöstern, politik och samhällsfrågor, etik och moral, samt andliga frågor är några av de viktigaste ämnesområdena som kommer att figurera på den här bloggen.

Judarna i Amerika

De senaste veckorna har jag specialstuderat judarnas historia i Amerika – en mycket spännande läsning. USA idag har 45 procent av världens 14 miljoner judar, mer än Israel som har 40 procent. De första judarna kom till kontinenten för nästan 500 år sedan. Det var förföljelse och folkfördrivning som drev dem över havet då, och så har det varit gång på gång under alla dessa femhundra år. Amerika var frihetens kontinent, och faktum är att det finns knappast något land där judarna i exil har behandlats så bra som på den Nordamerikanska kontinenten.

Under de första århundradena, speciellt 1600-talet, var det South Carolina som drog. Där hade nämligen utfärdats en grundlag 1669 (Charta) som garanterade religions- och samvetsfrihet. En hel judisk koloni växte fram i Charleston och andra städer. Dessa den första generationens amerikanska judar var alla sefarder, dvs de hade sitt ursprung i Spanien, varifrån de fördrevs 1492. I Amerika kunde de bygga en ny framtid.

Judarna i Amerika blev en integrerad del av det framväxande amerikanska samhället. De var flitiga hantverkare, köpmän och politiker. De var med och byggde det tidiga amerikanska samhället. Redan på 1800-talet nådde de topposter inom politiken, de deltog lojalt i Amerikas krig, både självständighetskriget, inbördeskriget och senare världskrigen. De var judar, men också lojala amerikaner.

Ändå var inte Amerika fritt från antisemitism. Många europeiska invandrare tog med sig den judefientlighet som de hade vuxit upp med i Europa. Ibland såg man ned på judarna, som en lägre stående ras. Ibland såg man den judiska religionen som ett hot och införde restriktioner. På 1900-talet begränsade man den judiska invandringen, och när Hitler tagit makten blev det svårare för judar att komma till USA.

Men trots allt var Amerika frihetens land för judarna. Om den spanska perioden var en guldålder på Medeltiden, blev den amerikanska, ännu fortgående, perioden en guldålder för judarna århundradena därefter. Även i modern tid har många flyende judar sökt sig till USA istället för till Israel. De askenasiska judarna från Östeuropa dominerar idag bilden.

Judarna i Amerika är så väletablerade och har det generellt så bra, att mycket få väljer att emigrera till Israel. Men visst, en hel del gör det. Många av dem som var pionjärer för det moderna Israel, kom från USA. Vi behöver bara nämna David Ben Gurion och Golda Meir. Men det stora flertalet har inga planer på att emigrera. Det finns också många ortodoxa och ultraortodoxa judar i USA som bidrar till att öka populationen genom sina höga födelsetal. En del av dessa ortodoxa erkänner inte ens staten Israel, eftersom de menar att när Israel återupprättas så blir det genom Messias. Spännvidden är som alltid när det gäller judar stor vad gäller åsikter och trosuppfattningar. Det är också det som gör deras kultur så rik, så intressant, så levande.

Advertisements

8 Comments»

  Ulf Stenlund wrote @

Bäste Stefan

Eftersom jag tillhör dem som tror att Gud är med och styr olika skeenden i världshistorien, (typ vänder onda anslag till något gott), tror jag att den starka judiska lobbyn i USA har fått sin ställning med Guds hjälp. Det är ett närmast övertydligt exempel på detta när man ser vilken nytta den Israeliska stadsbildningen har och haft både politiskt och ekonomiskt av den amerikanska judendomen.

Ulf Stenlund

  stefansturesson wrote @

Ulf, du har givetvis helt rätt i att Gud har sin hand i detta. men samtidigt handlar det inte enbart om en lobby. Många presidenter, ministrar och senatorer har också haft en genuin vänskap till Israel och det judiska folket. Den förste presidenten, Georg Washington, är ett gott exempel på detta, långt innan det fanns en judisk lobby i USA.

  Ivo wrote @

Käre Ulf, jag skulle ej blanda Gud här för att då måste vi nämna också Auschwitz, Treblinka, Sobibor, Bergen Belsen, Baby Jar, osv … Judarna i USA är starka på grund an deras uthållighet, deras vitalitet och intelligens – allt detta hade de fått genom sin 2000-årig kamp för överlevnad …

  Ivo wrote @

Tack Stefan för en till trevlig föreläsning! Någon gång borde man prata även om den islamiseringen av Sverige som vi ser … Detta har också med Israel att göra. Detta “multi-kulti” katastrof som kan sluta hur som helst … En trevlig sommar till alla Israels vänner önskar Ivo!

  Ivo wrote @

Hjälp Israel och ha det trevligt på vägen! Köp vin från Israel! Barkan Classic, Shiraz, Dry Red Vine, “excellent for grilled meats”, 13.5 % , kan starkt rekommenderas! Går att köpa hos Systembolaget … En trevlig sommar med Barkan Classic önskar Ivo!

  Ulf Stenlund wrote @

Ivo,
jag beundrar också det judiska folkets uthållighet, vitalitet och intelligens. Min uppfattning är att Gud t.o.m. vänt förintelsens ultimata ondska till något positivt. Utan förintelsen kanske Israel aldrig kunnat bildas.
Jag delar Din uppfattning att vi inte ska skylla förintelselägrens ofattbara hemskheter på Gud.
Ulf Stenlund

  Ivo wrote @

Hej Ulf!

Du har nog rätt om bildandet av staten Israel. Vad Gud hade för sig det vet jag inte, men hans företrädare här på jorden, Påven Pius den XII, tolkade Guds vilja på sitt sätt och … gjorde ingenting, även om Han visste mycket väl vad som pågick i Polen och Ryssland … Inget under att Han kallas inte så sällan för ”Hitler’s Pope” … Vatikan har dokumenterat hjälpt många nazi-mördare att fly till Peron’s fascistiska Argentina …

Hälsningar Ivo

  Guy wrote @

Stefan ,
mycket är rätt i det du skriver men ändå finns det lite mer att skriva och rätta till.
Amerika judar är en visserligen en stor stöd för Israel.
Men om vi har nu fått Vårt land tillbaka , borde man inte bo där??
Vi behöver våra judiska bröder i israel och inte utsprida över hela jordklotet.
Detta underbara land har till oss blivit given från Gud . låt oss bo där.!!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: