Stefan Sturessons Blog

Rösten Som Ropar : Det här är ingen plattform för egotrippat tyckande eller privata funderingar. Jag har startat den här bloggen för att kunna delta i debatten kring viktiga frågor som alla människor måste förhålla sig till. Israel och Mellanöstern, politik och samhällsfrågor, etik och moral, samt andliga frågor är några av de viktigaste ämnesområdena som kommer att figurera på den här bloggen.

Reflexioner efter en Israelkonferens

Det är bara några timmar sedan som årets rikskonferens i Samfundet Sverige-Israel avslutades. Platsen var Stadshuset i ett vårfagert Västerås. Temat var Demokrati, fred och frihet.

Under den rubriken talade ett dussintal föreläsare, däribland handelsministern Eva Björling, EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark, journalisterna Per Gudmundsson (Svd) och Ulf Nilson (Expressen), Generalsekreteraren i Svensk Israel-information Lisa Abramovicz, Israels ambassadör Benny Dagan m fl. Dessutom ingick ett mycket uppskattat kulturprogram med Trio Shalom, dansare som gjorde israeliska folkdanser och konsertpianisten Daniel Klanger. Själv tjänade jag som arrangörsansvarig och delvis programledare.

Antalet konferensdeltagare var högre än på många år. Inklusive talare och musiker var det omkring 155 personer anmälda. Dessutom lyckades vi ordna plats åt några som kom oanmälda. Detta är en allmän trend i en tid med ökande israelfientlighet, att också israelvännerna blir fler och bestämmer sig för att markera sin solidaritet.

Före konferensen försökte den dominerande lokala tidningen Vlt att skapa en bild av hot mot konferensen. Med händelserna i Malmö som bakgrund drog man helt felaktiga slutsatser och tänkte sig aggressiva demonstranter och stora polisinsatser. I två förhandsartiklar handlar det mest om polisens beredskap inför konferensen istället för att fokusera på det högintressanta innehållet. Av hotspekulationerna blev intet. Inte en enda aggressiv demonstrant i sikte så långt ögat kunde nå. Den kommenderade polisstyrkan fick en bekväm dag, och hade säkert gjort bättre nytta på annat håll. Men när Israels nye ambassadör för första gången besökte Västerås, fanns inte en enda intervjuande journalist på plats. Man skäms.

De olika talen gav en mångfacetterad bild av den kämpande demokratin Israel och krutdurken Mellanöstern, som när som helst kan explodera i nya krig, denna gång kanske med inslag av kärnvapen. Framtidsscenarier beskrevs som föreföll nattsvarta. Samtidigt betonade Israels ambassadör att Israel aldrig vill upphöra att kämpa för fred och frihet för sitt folk.

Med hjärtat blev jag mest glad över Benny Dagans tal. Det andades beslutsamhet, självförtroende och en optimistisk syn på Israels framtid. De som söker Israels utplåning kommer en dag stå med tomma händer, medan Israel växer i folkmängd, ekonomi och militär styrka. Det var kontentan av hans tal. Med hjärtat känner jag att det här ändå kanske ligger närmast sanningen.

Se bakåt i tiden. Hur ömkligt verkade inte Israel för 60 år sedan – med sina 0,6 miljoner invånare, sin rudimentära armé, och med sina fientligt inställda grannstater med välrustade arméer. Ändå vann Israel och har sedan kunnat utveckla sitt land under 61 år till en stark, högt utvecklad ekonomi med 7,5 miljoner invånare. Alla försök att förinta Israel har omintetgjorts. Tänk vad palestina-araberna hade kunnat blomstra genom att samarbeta med israelerna. Istället valde man våldets och Israelhatets väg, och tvingas nu leva på det internationella samfundets nåd. De gigantiska kostnader som hela UNWRA-apparaten kostar vågar jag inte ens försöka uppskatta – det rör sig om många miljarder Euro. (UNWRA är FN-s organisation för palestinaflyktingarna). Den förnedring som många palestina-araber upplever är i hög grad självförvållad. Visst kan man skylla på dåliga, korrupta ledare, men det är ju dessa man har gett sitt stöd. Det samma är det med dagens härskare i Gaza – det militanta, islamistiska Hamas – de har ju fått stora delar av folket att stödja dem. Det är ytterligt tragiskt med palestina-arabernas elände, men Israels ansvar för detta är minimal. Det är patetiskt när man skyller på Israels försvarsaktioner, som är nödvändiga för att skydda den egna befolkningen. Sluta attackera och döda israeler, så kommer allt våld att upphöra över en natt. Palestina-araberna har verkligen framtiden i sina egna händer. Slut fred med fienden och börja samarbeta – då kommer Mellanöstern och Palestina-araberna att gå mot en ljus framtid.

Det var sådana tankar som upptog mitt sinne efter konferensen. Jag kommer inte ifrån drömmen om fred mellan judar och araber. Hur omöjligt det än ter sig, ska det en dag bli verklighet. Jag beundrar Israel som under hat och motstånd ständigt och beslutsamt arbetar för att uppnå fred och säkerhet för sitt folk.

Advertisements

9 Comments»

  ilan wrote @

svenskt media är ett skämt,dom skriver så mycket …… det är nästan pinsamt men det är vi som köper tidningarna och tv kanalerna och tittat på det .jag har alltid sagt att israel är en fredlig land ,det finns inte en enda mamma som Vill skicka sitt barn till armen och kriga och kanske dö men dom måste det efter som att ligger man inte över då ligger man under och det gör ont som en ariel sharon sa en gång i tiden.
Ekonomin i israel och hos sina granar skulle kunna vara högsta i världen,det finns så mycket kunskap där bland arberna och israelerna . det bara att hoppas att vi får vara med om det och en dag kanske flytta dit .

  Ivo wrote @

Tack för ett jättefint arrangemang med intressanta diskussioner, och underbar dans och musik i trevlig miljö. Det finns tydligen ett annat Sverige än bara det som förstör andras egendom, bränner polisbilar, skriker “Israel mördare!”, “Död åt Israel!” och “God välsigne Hitler!” . Det finns, tack och lov, klokare och mer civiliserade människor än till exempel vänster-idioten Andreas Malm som skriver så här i Arbetaren (31/2006): “Varje iransk – eller syrisk för den delen – antitankmina i Hizbollahs händer, varje Iran- eller Syrientillverkad sprängladdad dron, varje luftvärnsmissil gömd i de libanesiska skogarna är lika många stenar i den vågskål som gör att Hizbollah, och de palestinska fraktionerna, kanske kan besegra Israel igen. Det vore ett socialt framsteg.” Oh Sancta Simplicitas!

  Ivo wrote @

Quo vadis Sverige? Svenskt media är ett skämt!

Swedish girls Jenny and Linda were on their way to a party on New Year’s Eve when they were assaulted, raped and beaten half to death by four Somali immigrants. Sweden’s largest newspaper has presented the perpetrators as “two men from Sweden, one from Finland and one from Somalia”, a testimony as to how bad the informal censorship is in stories related to immigration in Sweden. Similar incidents are reported with shocking frequency, to the point where some observers fear that law and order is completely breaking down in the country.

According to a new study from the Crime Prevention Council, Brå, it is four times more likely that a known rapist is born abroad, compared to persons born in Sweden. Resident aliens from Algeria, Libya, Morocco and Tunisia dominate the group of rape suspects. According to these statistics, almost half of all perpetrators are immigrants. In Norway and Denmark, we know that non-Western immigrants, which frequently means Muslims, are grossly overrepresented on rape statistics. In Oslo, Norway, immigrants were involved in two out of three rape charges in 2001. The numbers in Denmark were the same, and even higher in the city of Copenhagen with three out of four rape charges. Sweden has a larger immigrant, including Muslim, population than any other country in northern Europe.

http://fjordman.blogspot.com/2005/12/immigrant-rape-wave-in-sweden.html

  Haha wrote @

Seriöst. Vet du inte att det är en synd att ljuga?
Hur kristen är du på en skala, på riktigt?

Antingen är du hjärntvättad, eller så är du en propagandamaskin som vill förvränga sanningen till varje pris.
Jag hoppas på det senare…

  Ivo wrote @

Jan Myrdal – en röd rasist och anti-semit.
Jan Myrdal, för mig personligen en av de mest avskyvärda människor i Sverige, har sagt följande om Israel på sin bloggportal, citat: ” Staten Israel är en är en av tillfälligt sammanfallande stormaktsintressen hopkommen konstruktion. Nu tar jag dock inte upp bildandet utan formerna för den oundvikliga nedmonteringen av staten Israel!” Slut citat. Denne levande fossil från mörka tider, Jan Myrdal, människa som har nyligen instiftat sitt eget Leninpris, och som tidigare sjöng lovsång till Pol Pots massmördare i Kampuchea, förväntar sig en nedmontering av staten Israel! No, en sak är klar för mig, varken herr Jan Myrdal, eller dess ideologiska kumpaner, Ahmadinejad och blodiga mördare från Hamas och Hizbollah, kommer att leva länge nog. Israel kommer att överleva både Jan Myrdal, Hamas och Hizbollah!

  stefansturesson wrote @

Du måste precisera dig. Vad är det som inte är sanning?

  Ivo wrote @

Haha,
seriöst, det är ej ens värt att svara på din post som är inget annat än skräp. Du är en ignorant som inte ens förstår vad du läser. Ser du inte att jag citerar Swedish Crime Prevention Council, Brå på svenska. VV gå och prata med dem … Hoppas att jag aldrig mer behöver kasta tid på en som du …

  micael wrote @

Kristna sionister plockar ofta profetior ur Hesekiel och andra profeter för att stödja deras kamp för att judarna ska komma tillbaka till landplätten i Kanaan. Huruvida dessa profetior syftar på judarnas återkomst till Israel efter fångenskapen i Babylon eller om det talas om en andra återkomst går att diskutera, men oavsett vilket är Bibeln tydlig med att detta INTE är ett skäl för etnisk rensning och att man ska tvinga ut palestinierna ur landet. Judarna ska bo tillsammans MED ANDRA FOLK i landet vid återkomsten, enligt profetiorna. Till exempel:

“Ni skall utskifta detta land åt er efter Israels stammar. Ni skall dela ut det genom lottkastning till arvedel åt er själva och åt främlingarna, som bor och föder barn ibland er. De skall vara för er så som infödda bland Israels barn. De skall med er få arvslott bland Israels stammar. I den stam där främlingen bor skall ni ge honom hans arvedel, säger Herren, HERREN.” (Hes 47:21-23)

  Ivo wrote @

Nu har vi Pol Pot-priset också!

Akademiker Peter Englund skriver, citat: “Nådd av nyheten att religionsvetaren Mattias Gardell fått Jan Myrdals nyinstiftade Leninpris vill inte jag vara sämre.

Det pris som jag nu instiftat heter Pol Pot-priset. Juryn består av undertecknad samt mina två katter. Även Pol Pot-priset tilldelas Mattias Gardell! Priset består av en miljard mark (i 1923 års penningvärde) samt Anne Applebaums “Gulag – De sovjetiska lägrens historia” – en bok han garanterat inte har läst.

Även nästa år kommer Pol Pot-priset att tillfalla Mattias Gardell, förutsatt att det inte dyker upp någon akademiker som är än mer naiv och historielös, men det förefaller osannolikt.” Slut citat.

Bra jobbat herr Jan Myrdal!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: