Stefan Sturessons Blog

Rösten Som Ropar : Det här är ingen plattform för egotrippat tyckande eller privata funderingar. Jag har startat den här bloggen för att kunna delta i debatten kring viktiga frågor som alla människor måste förhålla sig till. Israel och Mellanöstern, politik och samhällsfrågor, etik och moral, samt andliga frågor är några av de viktigaste ämnesområdena som kommer att figurera på den här bloggen.

Den ultimata girigheten

Världen är i den värsta ekonomiska krisen efter kriget. Hela den globala ekonomin och det finansiella systemet är i gungning. Experter på ekonomi ser ingen ljusning. Människor som sparar i aktier och fonder har fått se sina besparingar gå upp i rök. Bilindustrin, inte minst den svenska, kämpar för sin överlevnad. Miljontals jobb står på spel. Varslen duggar tätt och arbetslösheten stiger i lavinfart. Den ekonomiska tryggheten är ingen trygghet längre. Till och med pensionerna är i fara. Allting gungar och skakar efter en ekonomisk tsunami.

Det finns bedömare även inom näringslivet och bankvärlden som ser att den grundläggande orsaken är girigheten, som skapat en spekulations- och klippekonomi där jakten på snabba vinster och lättförtjänta pengar sätts framför långsiktiga investeringar och sunda finanser. Bakom oss har vi en rad skandaler inom näringslivet, där Skandiachefernas horribla bonusprogram och pensionsavtal toppar girighetsligan.

Löntagare och pensionärer tvingas i vissa fall rädda sin ekonomi genom att gå med på sänkta löner och pensioner. En genomsnittspensionär som tjänar 12000 kronor före skatt kommer att få sin månadsinkomst sänkt med 500 kr i framtiden. Men styrelsen för SEB-banken låtsades inte om den ekonomiska krisen. Istället beslutade man höja toppchefernas löner med 30-40 %. SEBs vd Annika Falkengren skulle få 2 miljoner i påökt per år. Som en liten jämförelse kan jag nämna att hela det pensionskapital jag arbetat ihop under 40 års heltidsarbete uppgår till 1,5 miljoner. Dessa pengar skall räcka till mig under de år jag får leva efter 65. I genomsnitt 20-25 år ska de pengarna räcka. Men en bank-vd får en större summa i påökt för ett enda år! Bara påöket är 167.000 kronor i månaden! För 2 miljoner kan en 65-åring leva gott i åtminstone 25 år till. Vad ska en bank-vd som redan har 583.000 kronor i månaden göra med 167.000 kronor till? Göra några dyra resor till månen?

Girigheten tycks sakna gränser. Den som har mest vill ha ännu mer. Det är ändå anmärkningsvärt att man inte begriper vilken dålig tajming det är att höja sina egna löner med skyhöga belopp samtidigt som övriga människors inkomster sjunker, eller helt faller bort. Men girigheten är som en sjukdom. Det är som en djävul som sitter bakom örat och hela tiden viskar: mer, mer, mer! Nej, en verklig chef, en verklig företagsledare, en verklig statschef borde istället säga: ”Nu måste vi som har mest vara solidariska mot alla våra löntagare och pensionärer och sänka våra löner vi också”. Tänk vilken sammanhållning det skulle skapa! Från statsminister och vd:ar till arbetare på golvet skulle vi alla stå tillsammans och rida ut stormen. En för alla och alla för en!  Nej, samla ihop och bunta ihop girighetsskurkarna, sätt dem i ett fångläger med enkel kost, och låt dem känna på vad knappa inkomster betyder. Det är inte girighet, utan givmildhet, som världen behöver, för att världen ska bli dräglig att leva i.

Advertisements

2 Comments»

  ivo wrote @

Girigheten tycks sakna gränser! Amerikanske ABB chefen får 34 miljoner per månad! Han är tydligen inte värt ens en tiondedel av dem 34 miljoner! Varför? Ja, för att han tydligen tycker att det är helt OK att ta emot en sådant astronomisk summa! Hur mycket per månad får President of the United States? Definitivt inte 34 miljoner!!! Vad äckligt!

  Ulf Stenlund wrote @

Visst, girigheten bland samhällets toppar är otrolig men allas vår sammanlagda girighet är egentligen en större fara. Vi andra är ju så många fler. Det paradoxala är att kapitalismen hittills tycks vara den överlägsna formen av samhällsstyre. Alla socialistiska experiment verkar misslyckas! De första kristna och de judiska kibutzkollektiven är förstås exempel på projekt som varit lyckade men ändå blev relativt kortlivade. Förvaltartanken kombinerad med kapitalism är nog det bästa för ett samhälle. Det förutsätter förstås ett moraliskt förhållningssätt i förhållande till sämre lottade världsmedborgare. Som sagt girighet är otäck men trots allt en förutsättning att kapitalismen ska fungera.

Ett exempel på lyckad ägarmakt är den så kallade Gnosjöandan. Affärer görs med bekanta från kyrktorgen där nyckeln är att man kan lita på varandra. Affärerna rullar på även i sämre tider.

Ulf Stenlund


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: