Stefan Sturessons Blog

Rösten Som Ropar : Det här är ingen plattform för egotrippat tyckande eller privata funderingar. Jag har startat den här bloggen för att kunna delta i debatten kring viktiga frågor som alla människor måste förhålla sig till. Israel och Mellanöstern, politik och samhällsfrågor, etik och moral, samt andliga frågor är några av de viktigaste ämnesområdena som kommer att figurera på den här bloggen.

Medlidande med krigets offer

Det är onekligen sorgligt när människor inte förstår att man kan känna medlidande med dem som drabbas av kriget även om man står upp för Israels rätt att försvara sig. Krig är fasaväckande, avskyvärt och fullständigt ovärdigt ett civiliserat samhälle. Detta påstår jag, samtidigt som jag hävdar att ett land som angrips har rätt och skyldighet att försvara sig. Rätt enligt både folkrätten och internationella lagar. Skyldighet mot den befolkning som ett lands regering är satt att skydda. Därför är det så märkligt att de som upprörs över barn som dödas inte vänder vreden mot dem som är ansvariga, utan istället mot den som angripits och tvingats till våld för att försvara sig.

Det är lätt att ge Israel skulden, när civila drabbas av deras attacker. Även om de gör allt för att enbart träffa militära mål, och har avancerad teknik för att göra detta, drabbas ibland oskyldiga i det kaotiska Gaza, där Hamaskrigare blandar sig med civila och använder dem som sköldar (se bild nedan). En djupare analys kan inte komma fram till något annat än att Hamas bär skulden. Åtta års terrorkrig med raketbeskjutning och självmordssprängningar talar sitt tydliga språk: Inte ens fredliga Sverige hade kunnat vända andra kinden till i en motsvarande situation.


Hamaskrigare tvekar inte att använda civila inklusive barn som levande sköldar.

Hamaskrigare tvekar inte att använda civila inklusive barn som levande sköldar.

Frågan är om det finns något krig i världen där ett land gjort så stora ansträngningar att undvika civila offer, som Israel i kriget mot Hamas i Gaza. I god tid före varje bombanfall har Israel ringt tiotusentals civila för att varna dem och be dem sätta sig i säkerhet. Likaså har närmare en miljon flygblad släppts ner från luften för att varna Gazaborna. Dessutom har man använt en teknik med små harmlösa sprängladdningar vars enda syfte varit att skrämma bort eventuella civila som uppehåller sig vid militära mål.


Det råder ingen tvekan om att den största skulden för dödsoffren vilar på Hamas. Enligt internationell rätt har Israel rätt att attackera civila mål om dessa används för att skydda  fiendesidans stridande. ”Skulle civila offer uppstå på grund av att civila skyddar stridande eller militära mål faller det yttersta ansvaret på dem som utsätter civila för denna risk” säger internationell rätt bland annat. Hamas måste med andra ord på det kraftigaste fördömas. Människors vrede mot kriget och dess ohyggliga konsekvenser måste riktas mot dem som bär det verkliga ansvaret.

Advertisements

2 Comments»

  ilan wrote @

du har rätt att storsta skulden är hamas men det är oxå din och min.vi svenskar ger jätte mycket pengar till hjälporganisationer som hjälper igaza.vem tar pengarna ? visste du att UNRA FNs hjälporganisation i gaza är plestiner som anställda ,vilka är dom? det var en minister som blev dödat for 3 4 dagar sen,han jobbade som lärare i 22 år i den skola som blev bombat skolan facket bestor av 75% hamas medlemar som är “lärare” iskolan .jag har läst en lärobok for års1 (7år),jag var chockad,från den ålder lär dom barnen att hata judarna och kristna .man är martyr om man dör i krig eller i en terorist aktion.minister fick lämna israel ganska många gånger och lärde sig att tillverka bomber och sånt sen lärde han vidare barnen son gick och går i fns skola .vill man ha fred i israel och gaza måste vi och hella världen kolla var pengarna tar vägen och istället for vapen bygga riktiga städer i dom område som israel lämnade for 3 år sen värfor måste dom bo i flyktingläger? bygg städer skafa jobb bygg idrottshallar lägg pengarna där tycker jag.man kan få fred via idrotten och välstånd oppna gränsen mot egypten låt dom hitta jobb där efter som dom inte kommer överens med israelerna kan dom ha en kall fred som israel ha med egypeten.
jobb – vällstånd – brå liv

  Ivo wrote @

Det är sorgligt att vänster-aktivister i flera länder, djupt deprimerade eftersom deras drömmar om ett framgångsrikt kommunistiskt “projekt” blev till intet, lägger nu sina förhoppningar i händer av islamister. Även USA, som de är, är mycket närmare kommunistiska idealer än vilket muslimskt land som helst. Även Israel, som säkert inte är en idealisk stat. Israel är närmast en demokrati som vi föreställer oss den. Hamas, som är inget annat än en iransk Legion Etrangere i Gaza, säger att Israel måste förgöras (“usradieren” som Hitler skrek…) och att det blir ingen fred så länge den siste Juden inte är död. OK, om det förhåller sig så, då har Israel ingen annan möjlighet än att utrota Hamas. Man kan per definition inte förhandla med en som vill förgöra sin partner. Hamas måste förgöras och kommer att förgöras. Hamas har utropat seger! Jag önskar Hamas flera sådana segrar och så snart som bara möjligt!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: