Stefan Sturessons Blog

Rösten Som Ropar : Det här är ingen plattform för egotrippat tyckande eller privata funderingar. Jag har startat den här bloggen för att kunna delta i debatten kring viktiga frågor som alla människor måste förhålla sig till. Israel och Mellanöstern, politik och samhällsfrågor, etik och moral, samt andliga frågor är några av de viktigaste ämnesområdena som kommer att figurera på den här bloggen.

Regeringens stora misstag

Kristdemokraterna ville sänka bensinskatten, men fick till slut finna sig i en höjning. Regeringens hela strategi går ut på att tvinga så många bilister som möjligt till att gå över till miljövänligt bränsle, som i dagens läge stavas ”etanol”. Och politiken har redan haft viss effekt. Bilar som kan köras på etanol säljer bra. Regeringens politik vore förståelig, dels om den vanlige bilisten hade ett reellt alternativ, dels om det verkligen förbättrade miljön.
 
Många bilägare, för att inte säga de flesta, har aldrig haft en ny bil. De köper begagnat. De har inte råd att plötsligt pytsa upp ett par hundra tusen för att få billigare drivmedel. Alltså fortsätter de att köra på bensin, och miljön har inte vunnit någonting.
 
Men än mer tragiskt är att de välbärgade, miljömedvetna bilister som nu hunnit skaffa sig etanolbilar, plötsligt får i halsen att etanolen till och med kan vara värre än bensin när det gäller utsläpp av växthusgaser. Det står alltmer klart att etanolen inte har någon framtid, men regeringen tycks inte bry sig. Här ligger det stora sveket mot väljarna, att säga sig vilja värna miljön, utan att tala om för bilisterna vad de ska göra istället.
 
De experter som verkligen är insatta i frågan säger att det är elhybridbilar och elbilar som gäller i framtiden. Så vad sysslar regeringen egentligen med när den utan att tänka sig för ytterligare beskattar vanligt folks bilåkande? Vad man kan göra innan de realistiska alternativen är framme, är ju att lägga extra skatt på bensinslukande fordon, och samtidigt sänka skatten för de bilar som inte drar mer än 0,5-0,6 l/mil. Regeringens många goda inititativ fördunklas av den här typen av ogenomtänkta åtgärder som drabbar vanligt folk. När vanligt folk får det sämre minskar regeringens chanser att bli återvald.
Stefan Sturesson
Advertisements

No comments yet»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: